maan complicatie

De Van der Gang ‘maan complicatie’

Sinds mensenheugenis kijkt de mens met verwondering naar de maan. Deze natuurlijke satelliet van de aarde heeft, dankzij zijn opvallende aanwezigheid aan de hemel én regelmatige cyclus, de ontwikkeling van de mensheid en vorming van culturen flink beïnvloed.

De voorspelbare maancyclus maakt de maan bij uitstek een goed tijdsinstrument. Waarbij de periodes van de ‘wassende maan’ en ‘krimpende maan’ de basis hebben gevormd voor veel van de oudste bekende kalenders. Het begrijpen en kunnen voorspellen van de maancyclus is zodoende een van de eerste ontwikkelingen binnen de astronomie geweest. Circa 500 jaar v. Chr. hadden astronomen uit Babylon al de 18-jarige Saros-cyclus opgemerkt welke de regelmaat van zons- en maansverduisteringen voorspelt.

In latere eeuwen is het begrijpen van de maancyclus van groot belang geweest voor de overzeese expedities en expansie. Omdat de maan zowel gebruikt kan worden voor navigatiedoeleinden alsmede het berekenen van het tij op locatie, heeft dit bijzondere hemellichaam een grote rol vervuld voor ontdekkingsreizigers, handelaren en avonturiers.

De minst praktische en meest ‘romantische’ functie voor een horloge.

Aangezien de maan zo’n centrale rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de mens is het wellicht geen verrassing dat dit één van de eerst ontwikkelde functies in een uurwerk is. De 29 dagen, 12 uur, 44 minuten en 2,8 seconden durende cyclus heeft een essentiële rol gespeeld. Inmiddels wordt de maan complicatie gezien als de minst praktische en meest ‘romantische’ complicatie. Het blijft een bijzondere functie maar is inmiddels van minder belang.

De meeste maanfase complicaties zijn ontworpen als een ‘bossom’ (boezem) maanfase, toepasselijk vernoemd naar de vorm van de opening van de wijzerplaat. Wybe van der Gang wilde echter iets anders voor zijn maan complicatie op de Chronograaf. Zijn visie op de maanfase komt voort uit het idee dat de maanfase functie de precieze vorm van de maan toont. Ongeacht of de maan wassend of krimpend is. De schijf waarop de stand van de maan wordt weergeven is in eigen huis ontworpen en ontwikkeld. Waar een zilveren maan schittert in een donkere hemel.

Onze Chronograaf Complication Moon is het resultaat van Wybe zijn visie op de complicatie en zijn rol door de geschiedenis heen. De complicatie is ontwikkeld in eigen huis en is het kroonjuweel binnen de Chronograaf collectie. De maanfase is misschien niet net zo mysterieus en betoverend als een heldere maan in de nacht. Toch vinden wij de Chronograaf Complication Moon wel iets om uren vol verwondering naar te staren.

21 februari, 2020