Eeuwdurende kalender

Een eeuw durende kalender is een horloge wat op mechanische wijze de dagen van de maand voor een langere periode kent. De techniek in het horloge bezit de informatie hoeveel dagen de maand heeft en schakelt vervolgens door van deze dag tot de eerste dag van de volgende maand. Het maken van een horloge met een eeuwdurende kalender geldt als de meesterproef om de wens voor een eigen horloge manufactuur echt gestalte te geven. Al ruim tien jaar werkt Van der Gang aan het project. Slechts een paar vooraanstaande merken in Zwitserland en Duitsland is het gelukt een horloge te ontwerpen en te produceren met een kalender die de dagen van de maand op mechanische wijze kan laten voortduren tot het jaar 2499.

Sinds 2005 wordt er binnen Van der Gang intensief gewerkt aan de ontwikkeling van deze complicatie . Een bijzonder uurwerk, dat naast de eeuw durende datum nog andere functies als maandaanduiding, schrikkeljaar, jaartal, maanstand en weeknummer bevat.  Een nu 10 jaar durend project waarin we ons vanuit de Fijnmechanika hebben weten te ontwikkelen tot een eerste Nederlandse horloge manufactuur,  waar eigen uurwerk techniek wordt ontwikkeld en de benodigde componenten op veelal specialistische machines in eigen huis worden vervaardigd.

In de beginperiode is veel tijd gestoken in het vergaren van kennis aangaande basis principes en ontwikkel technieken op het gebied van de uurwerk techniek en specifiek het  eeuw durende kalender deel. In een volgende fase zijn vanuit deze ontwikkelde modellen werkende exemplaren gebouwd om de bedachte werkingsprincipes te kunnen testen en beoordelen. In een later stadium zijn speciaal machines aangekocht om de benodigde uurwerkonderdelen volgens de daarvoor geldende normen te kunnen vervaardigen. De kalender is op dit moment in een fase waarin na diverse ontwikkel- en bouwstappen een eerste complete werkend kalender is gebouwd. Naast de eeuwdurende kalender zijn in dit model  ook de maandaanduiding, schrikkeljaar, jaartal en weeknummer verder uitgewerkt en gerealiseerd.

Natuurlijk geven die fabrikanten hun geheim niet prijs. Het is voor Van der Gang een grote uitdaging dit ook voor elkaar te krijgen en inmiddels is het bijna zover. Een volledig werkend functioneel model staat inmiddels in de testfase.