het verhaal

Het verhaal achter het merk

Van de productie van onderdelen voor netvliesoperaties tot het maken van horloges, een intrigerend verhaal hoe een merk is geboren vanuit de fijnmechanica. Wybe Van der gang rondde in 1990 zijn opleiding aan de Leidse instrumentenmakers school af. Hierna begon hij al gauw met zijn eigen bedrijf in de fijnmechanica, Exakt. Met zijn passie voor precisieproducten wordt het bedrijf al snel een internationale speler op het gebied van de kleinst mogelijke productietechnieken.

De ontwikkelingen in de fijnmechanica gaan in die tijd snel. Van een apparaat dat onderdelen kan maken tot maximaal 7 millimeter groot, was zelfs dat te groot, volgens Wybe. Inmiddels is er een machine bijgeplaatst met een maximale productiegrootte van 4 millimeter. De steeds nauwkeuriger en exacter wordende vraag zorgde voor een opening naar het eerste eigen horloge.

De start van Van der Gang Watches

In 2002 begint Wybe met het ontwerpen van zijn eerste horloge. De Original – zoals het eerste exemplaar genoemd wordt – moest van minimaal Zwitserse kwaliteit zijn. Pas in 2004 bereikte dit horloge het stadia van perfectie, waardoor die vanaf dat moment op de markt verkrijgbaar was. Het begin was er, alleen nog niet het ultieme gevoel. Dat kwam pas in 2008 toen de eigen manufactuur werd opgezet. Vanaf dit moment kan Van der Gang Watches met speciaalmachines uurwerkonderdelen en complicaties ontwerpen en vervaardigen.

Iets wat niet onopgemerkt bleef. Zo werd de Vlieger bij zijn introductie in 2014 uitgeroepen tot European Watch of the Year. Het in huis omgebouwde ETA uurwerk en de AM/PM aanduiding laat het vakmanschap van het merk zien. Al helemaal met de dit jaar geïntroduceerde Vlieger Limitée, die de kenmerken van de Vlieger omhelst in een 73 gram met de hand gesatineerde gouden kast.

Met als doel om de eeuwigdurende kalender op de markt te brengen, is Wybe nog dagelijks bezig met vooruitstrevende technieken verwerken in zijn horloges. Zo ook zijn eigen kijk op de maan complicatie. De meeste maanfases worden geduid door een ‘bossom’ maanfase. Wybe wilde iets anders, zijn visie op de maanfase komt voort uit het idee dat de maanfase functie de precieze vorm van de maan toont. Ongeacht of de maan wassend of krimpend is. Zo schittert de zilveren maan in een donkere hemel, op de zelf ontworpen en ontwikkelde schijf.

Het vervaardigen van precisieonderdelen was altijd iets wat Wybe tot het uiterste dreef. Hetgeen hij het liefst doet is met die precisieonderdelen iets creëren. Na het missen van zijn eigen horloge, besloot hij die dus zelf te bouwen. Een bedrijf dat is ontstaan uit liefde voor creatie, het schoolvoorbeeld van je hobby je beroep maken. Nog dagelijks streeft Wybe Van der Gang naar perfectie in zijn horloges.